16.7.2010

Museopäivä

Meillä oli keskiviikkona mukava retkipäivä! Mukana oli mun sisko ja sen mies, sekä mun kummipoika. Aamusella jo lähettiin ajeleen rantatietä pitkin Pietarsaarta eli Jeppistä kohti. Reitti on mukavan mutkainen ja siinä matkalla ehtii nähdä kaikenlaista mielenkiintoista :)

Päästiin Jeppikseen ja Nanoq-museon parkkipaikalle. Onneks ei satanut vettä kun piti vielä kävellä metsäpolkua n. 300m. Hyttysiä oli valtavasti!!!

Arktinen Museo Nanoq (Nanoq tarkoittaa jääkarhua) on naparetkeilijä Pentti Kronqvistin ja suuren joukon asiasta kiinnostuneiden rakentama museokokonaisuus.

Päärakennuksen esikuvana on pohjoisgrönlantilainen turvemaja. Kyseinen turvemaja on maailman pohjoisin asumus. Esikuvansa lailla museon päärakennus sulautuu ympäristöönsä ja seuraa vuodenaikojen vaihteluja. Esikuvastaan poikeen museon sisätilat ovat kaikkien nykyaikaisten standardien mukaiset.

Päärakennuksen ympäristössä on useita pieniä rakennuksia; pieni Grönlantilainen turvemaja, Svalbardilaisen mallin mukainen pyyntikoju, Lapin kullankaivajien mökki, Goichmanin galleria kokoustiloineen, korsu sekä kopio yhdestä maailman pohjoisimmasta kirkoista joka rakennettiin Uummannaq-kylään Luoteis-Grönlannissa vuonna 1909.

Alueella on lisäksi Pentin ”alkuperäisiä” mökkejä. Nämä merkilliset mökit on suureksi osaksi rakennettu vanhoista purkuhirsistä. Pentin ensimmäinen mökki kutsutaan "Karhunpesäksi".

(teksti Nanoq- museon nettisivuilta)Paikka oli ihana! Sain paljon ideoita myös käsitöihin liittyen :)

Ihanat saappaanvarret!!! pakko ehkä kokeilla iteki tuommosten tekemistä :) ♥
Kummipoika ja jääkarhu.

Ja ihan mun tyylinen kuppi löyty pikku torpasta!

Kaulakoru mammutinluusta

Hiussolki mammutinluusta

Homo Erectus

Kirkon alttaritaulu (uusi)

Nanoqin jälkeen lähettiin takaisin kotiinpäin ja matkalla käytiin vielä Kokkolan Kieppi- luontomuseossa. Luontokokoelma on Veikko Salkion elämäntyön tulos. Kokoelmaa varten ei ole tapettu yhtään eläintä, vaan kaikki ovat kuolleena löytyneitä. (hieno asia!)

Muistan, kun olin pieni ja me käytiin usein tuolla museossa. Itse Veikkokin eli vielä ja kertoi eläimistä. Museoon oli aina (ja on edelleen) vapaa pääsy, mutta jätimme aina pienen pääsymaksun. Kerran Veikolla oli hoidossaan joutsen, joka ei ollut hoksannut lähteä talveksi pois. Sitä oli jännä käydä katsomassa. Silloin museossa oli myös kaikkea outoa. Kaksipäinen vasikka ja käärmeitä pullossa ym... Nyt ne valitettavasti on varastossa. (Kysyttiin, onko ne vielä olemassa)


Museoissa on ihana käydä! Tulee hassusti samanlainen fiilinki, kuin festareilla. Kun katsoo mammutin hammasta tai dinosauruksen luita, mieleen tulee samalainen epätodellinen olo, kuin katsellessa jotain isoa bändiä lavalla..." Tuossa se nyt on, tuossa se nyt oikeasti on!" :D

Tykkäättekö te museoista?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...